Eliza’s boekrecensie: Back to basics in leiderschap – Michel De Coster

In zijn nieuwste boek Back to basics in leiderschap beschrijft Michel De Coster “18 skills die je laten leiden zonder lijden”. In zijn eigen stijl (to-the-point, soms wat bot maar altijd goedbedoeld) beschrijft hij 18 eigenschappen die volgens hem nodig zijn om een goede leider te zijn. En leider mag je heel ruim nemen. Vanaf dat je mensen onder je vleugels neemt en ervoor verantwoordelijk bent, word je een leider. Een state of mind die ik trouwens volledig ondersteun. Hoe groot of klein je team ook is, je neemt die rol van leider op vanaf dag 1 en je gedraagt je ernaar.

18 verschillende competenties ?

Dit lijkt op het eerste zicht wat overkill… Is dat allemaal niet wat overdreven? Ik heb het boek aandachtig gelezen en ik kan met mijn hand op het hart zeggen dat ik geen één competentie kan aangeven die niet relevant is. Het boek bespreekt skills zoals

  • beslissingen nemen en doorvoeren
  • stakeholder management in de brede zin van het woord
  • empathisch coachen
  • waardenschema’s en voorbeeldfunctie
  • continue leren

Alle beschreven dimensies zijn de dag van vandaag belangrijk als leider. Uiteraard kan je aan bepaalde competenties meer belang hechten dan aan andere (ook in functie van je eigen leiderschapsstijl en functie). Toch zijn ze allemaal relevant, zeker wanneer je de verdere uitleg en concrete voorbeelden leest.

Goed leidinggeven is complex

Back to basics in leiderschap toont ook hoe complex en veelzijdig sterk leiderschap is. Indien het goed wordt uitgevoerd, is het niet iets dat je er on the side even bijneemt. Het vraagt tijd om die verschillende competenties aan te leren, te verbeteren en je eigen te maken. Idealiter aangevuld met sterke coaching of -mentoring op het gebied van leiderschap.

Is het boek de moeite om te lezen ?

Wanneer je met een kritisch oog naar het boek kijkt, zou je als (iets meer ervaren) leider kunnen denken “ja ja, dat weet ik allemaal wel”. Het lijkt op het eerste zicht soms alsof open deuren worden ingetrapt. En toch vind ik dit boek nuttig om te gebruiken als referentiekader, als werkboek. Wees heel eerlijk met jezelf : je weet al die dingen wel, maar pas je ze ook allemaal toe? Vraag ook feedback aan je team en je collega’s om die zelfreflectie te verrijken.

Ik durf gerust zeggen dat ik een aantal spiegelmomentjes heb gehad tijdens het lezen van dit boek.

Te veel je agenda laten leiden door anderen, te weinig externe contacten, te weinig tijd vrijmaken voor persoonlijke ontwikkeling,… Het zijn maar een paar voorbeelden van zaken die ik kan verbeteren.

Dat is dan ook mijn advies rond dit boek: lees Back to basics in leiderschap met een open geest en durf jezelf in vraag te stellen op elkeen van de 18 skills zodat je net iets minder gaat lijden bij het leiden. Ik ben zeer benieuwd naar wat jij van het boek vindt dus laat het me zeker weten! Heb je nog vragen of bedenkingen, aarzel zeker niet om contact op te nemen.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.