Eliza’s boekrecensie: Durf te leiden – Brené Brown

In Eliza’s boekenclub behandelen we maandelijks een boek rond leiderschap. Deze maand staat “Durf te leiden” van Brené Brown op het menu. Dit boek dateert van 2018 en is vandaag nog steeds heel relevant en vooruitstrevend. In deze blogpost staan we stil bij wie Brené Brown is en wat we kunnen leren uit dit boek (zonder te veel spoilers te geven 😉 ).

Wie is Brené Brown?

Brené Brown is een bekende onderzoeker en auteur op het gebied van leiderschap en persoonlijke groei. Ze combineert haar wetenschappelijk onderzoek met praktische inzichten en biedt leiders een nieuwe kijk op leiderschap. Haar benadering van kwetsbaarheid, emotionele intelligentie en waarden-gedreven leiderschap kan leiders helpen om een positieve impact te hebben op hun teams en organisaties. Daarnaast geeft deze benadering een podium aan authentiek leiderschap, waarbij je als leidinggevende vanuit je eigen sterktes, waarden en menselijk connectie kan leiden.

Wat kunnen we leren uit dit boek?

“Durf te leiden” staat vol met levenslessen, praktijkvoorbeelden en wetenschappelijk onderbouwde kaders. Hierbij 5 lessen die je kan meenemen uit dit boek:

 1. Kwetsbaarheid kan je gebruiken als een kracht. Het is geen teken van zwakte maar juist een bron van moed en authenticiteit. Het vormt de basis voor effectief leiderschap en opent de deur naar betere relaties en resultaten.
 2. Emotionele intelligentie is essentieel voor goede leiders. Brené moedigt leiders aan om zich bewust te zijn van hun eigen emoties en die van anderen. Om empathie en medeleven te tonen. Door dit te doen bouw je mee aan een positieve en ondersteunende werkomgeving.
 3. Leer onzekerheid te omarmen. Leidinggevenden worden vaak geconfronteerd met onzekerheid en verandering. Door dit te omarmen en veerkracht te ontwikkelen kan je je teams inspireren om het zelfde te doen.
 4. Zet waarden-gedreven leiderschap centraal. In het boek wordt het belang benadrukt van leiders die handelen volgens hun eigen waarden en deze waarden communiceren naar hun teams. Brené Brown moedigt leiders aan om een cultuur van respect, integriteit en ethiek te creëren waarbij de belangen van alle teamleden in acht worden genomen.
 5. Het voeren van dappere gesprekken is een cruciale vaardigheid voor leidinggevenden. Brown geeft inzicht in hoe leiders openlijk en eerlijk kunnen communiceren, conflicten kunnen aanpakken en constructieve feedback kunnen geven. Ze benadrukt het belang van het creëren van een veilige omgeving waarin mensen zich vrij voelen om hun mening te uiten.

  Is dit boek de moeite om te lezen?

  “Durf te leiden” is een waardevol boek voor leiders op alle niveaus, die openstaan voor persoonlijke groei. Door de combinatie van wetenschap en praktijkvoorbeelden krijg je heel veel handvaten mee om zelf aan te slag te gaan binnen jouw eigen context.

  Geïnspireerd om jouw leiderschap naar het volgende niveau te brengen?

  Als leidinggevende geef je heel veel ondersteuning, maar krijg je niet altijd evenveel ondersteuning in de plaats. Ik begeleid jou met veel plezier in jouw persoonlijke leiderschapsreis.

  Aanbevolen artikelen

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.