Eliza’s boekrecensie: Ik ken mijn ikken – Brugman et al.

In het boek Ik ken mijn ikken van Nederlandse psychologen Karin Brugman, Judith Budde & Berry Collewijn word je uitgenodigd om eens op een andere manier naar jezelf te kijken. Het idee achter dit boek is dat we bestaan uit verschillende sub-persoonlijkheden die jou beïnvloeden in jouw denken en doen. Dit klinkt misschien allemaal wat abstract maar het wordt heel snel duidelijk in het boek.  

Leer je sub-persoonlijkheden kennen

Ze omschrijven heel duidelijk een aantal sub-persoonlijkheden met hun voordelen en valkuilen. Zo heb je bijvoorbeeld de Pleaser, die steeds wil dat iedereen het naar zijn/haar zin heeft. De Pusher wil steeds vooruit en vliegt als een wervelwind door het leven. De Rationele Denker bekijkt graag alles rationeel en bekijkt een probleem vanuit verschillende invalshoeken. Voor jouw Innerlijke Criticus is het nooit goed genoeg, die heeft altijd wel nog iets van commentaar toe te voegen. En jouw Innerlijk Kind is spontaan, speels en creatief.  

En zo zijn er nog een hele reeks aan sub-persoonlijkheden of “ikken” die (soms onbewust) bestaan en jouw doen en laten sturen. Onze verschillende “ikken” kunnen soms met elkaar in conflict komen, waardoor we ons bijvoorbeeld onzeker, gestrest of verward voelen. 

Eliza’s boekenclub: Ik ken mijn ikken – Burgman, Budde, Collewijn

Zonder oordeel wordt er in Ik ken mijn ikken gekeken naar waarom ze bestaan, waar ze ons misschien tegen willen beschermen en wat mogelijke tegenpolen zijn. In dit boek worden er per “ik” een aantal vragen gesteld om te herkennen hoe sterk deze sub-persoonlijkheid aanwezig is. Daarnaast geeft het boek ook tips om er mee om te gaan. Bijvoorbeeld wat doe je wanneer je Innerlijke Criticus je weer helemaal afbreekt in je hoofd? Hoe kan je je Innerlijke Kind terug wat meer ruimte geven?  

Patronen in relaties

Eens je een goed begrip hebt van de verschillende “ikken” wordt dit toegepast op relaties. Welke patronen zien we, hoe reageren we op mensen met “ikken” die recht tegenover onze eigen “ikken” staan, hoe kan je bepaalde patronen doorbreken…? Tenslotte wordt er een kort hoofdstuk gewijd aan Voice Dialoguemethode. Hiermee kan je je bewuster worden van je verschillende sub-persoonlijkheden, tegenstrijdige kanten van jezelf leren omarmen en ze beter met elkaar laten samenwerken. Met als finale doel om meer in balans te zijn en beter te kunnen omgaan met situaties en uitdagingen in het leven. 

Is het de moeite waard om dit boek te lezen?

Ik ken mijn ikken is een toegankelijk boek over een complex onderwerp. Voor mij persoonlijk was het een goede oefening in zelfbewustzijn of –wording. Ik herkende best wel wat sub-persoonlijkheden en vond het interessant om te begrijpen waarom die bestaan of ontwikkeld zijn geworden. Het is heel fijn dat er geen oordeel wordt geveld maar juist wordt gekeken naar de voordelen alsook de valkuilen. Een aanrader voor wie graag zichzelf nog wat beter leert kennen en daardoor weer iets beter aan persoonlijk leiderschap kan doen. Want hoe bewuster je bent van je eigen gedachten en gedragingen, hoe makkelijker je daarop kan sturen.  

Nog meer inspiratie

Neem zeker ook eens een kijkje naar de andere boekrecensies die ik schreef onder Eliza’s Boekenclub. Meer tips & tricks rond leiderschap & persoonlijk leiderschap vind je terug op mijn blog.

Wil je graag samenwerken rond jouw (persoonlijk) leiderschap, bekijk dan mijn aanbod en neem vrijblijvend contact met me op.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.